Beeldvorming studie sportkunde
Zelfbeeld (1e semester)
In semester 1 heb ik gemerkt dat ik leergierig ben en goed kan analyseren. Ik denk kritisch na over opdrachten en wil het liefst dat dingen inhoudelijk kloppen. Tegelijk kwam ik erachter dat motivatie voor mij een grote factor is. Als ik het doel of nut van lessen niet duidelijk zie, haak ik sneller af. Daardoor ben ik in deze periode regelmatig niet naar lessen gegaan, en dat had invloed op mijn leerproces én mijn bijdrage in groepsopdrachten. In sommige projecten deed ik gewoon wat ik moest doen en niet meer terwijl er meer in zat en omdat ik eigenlijk genoeg in huis had om meer te doen.
Toch heb ik ook van deze periode geleerd: ik functioneer het best als ik structuur heb, werk in kleine stappen en een duidelijk einddoel voor ogen heb. Wat ik nog over mezelf wil leren is: hoe blijf ik gemotiveerd op de momenten dat het even niet vanzelf gaat?
Beeld van de studie & studievaardigheden (1e semester)
De opleiding Sportkunde was breder dan ik verwachtte. Naast sport en bewegen is er veel aandacht voor gedrag, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Dat vind ik interessant, maar ik merkte ook dat ik moest wennen aan het tempo en de mate van zelfstandigheid. Mijn studievaardigheden waren in semester 1 wisselend: ik ben inhoudelijk sterk en kan goed reflecteren, maar plannen, op tijd starten zijn de grootste aandachtspunten.
Beeld van het beroep & opleidingskwalificaties (1e semester)
Een mix van sport, gezondheid en maatschappelijke materie. Een beeld wat mij al duidelijk werd bij de open dag en dit kwam wel terug in het 1e semester gelijk. Zowel het gedrag en waarom mensen bepaalde dingen doen word duidelijk met psychologie, introductie sportkunde geeft je info over de maatschappelijke kant van sport en in het beweegpracticum was je vooral heel sport gerelateerd bezig.
Feedback van anderen (1e semester)
In semester 1 kreeg ik van klasgenoten en begeleiders terug dat ik inhoudelijk sterk ben en belangrijk voor de sfeer ben. Maar dat ik meer mag laten zien in de uitvoering. Ik was soms afwezig, vaak meer fysiek. De boodschap was duidelijk: Als ik er meer zou zijn dan zou ik meer op de voorgrond staan en zouden mensen zien wat ik in te brengen heb. Actiever deelnemen en ook op de lastige momenten zichtbaar zijn in de groep. Die feedback was terecht en ik besloot er in semester 2 echt iets mee te doen.
Zelfbeeld (2e semester)
In semester 2 heb ik een stap gezet in mijn ontwikkeling. Ik was vaker aanwezig, nam meer initiatief in groepsopdrachten en stond sterker in mijn schoenen. Ik voelde me een stuk beter. Sinds semester 2 is het begonnen mensen weten nu wie Gerben Brandts is. Op winterkamp kwam mijn mentaliteit en het steeds proberen/herhalen erg naar voren in het skiën en voor de sfeer daarbuiten.
Ik weet nu beter waar mijn krachten liggen: ik kan tot mensen positief doordringen, verbanden leggen en werk graag vanuit een duidelijke visie. Maar ik weet ook dat ik soms last minute aan dingen begin en daarmee maak ik het mezelf lastig waar het niet lastig hoeft te zijn. Wat ik nu van mezelf wil leren: rust bewaren, dingen op tijd aanpakken en meer accepteren dat fouten maken onderdeel is van het leerproces.
Beeld van de studie & studievaardigheden (2e semester)
Semester 2 voelde meer in balans. Ik begreep beter wat de opleiding van me vraagt en welke onderdelen goed bij mij passen. Ik begon eerder, deelde taken beter in en voelde me in alles gewoon beter. De combinatie van theorie en praktijk begon me juist meer te motiveren, zeker als ik merkte dat ik iets eigen kon maken.
Beeld van het beroep & opleidingskwalificaties (2e semester)
Mijn beroepsbeeld is veel helderder geworden. Ik zie mezelf werken met mensen/kinderen in de voetballerij en dat is iets wat ik altijd al wilde, Ik weet de juiste snaren te raken en dat is me in semester 2 alleen maar duidelijker geworden. Op het veld komt de beste versie van mij naar boven als trainer en als ik mensen over me hoor praten en de manier hoe ze naar me kijken als ze me zo zien is echt fantastisch want ik geniet van de kleine dingen op het veld van een simpele pass of een onderschepping noem het maar op. Technisch directeur in de voetballerij lijkt me ook fantastisch aangezien je zowel in de sport als maatschappelijk je steentje bij draagt in de sport die ik lief heb. Ik wil mensen helpen om het beste van zichzelf nar boven te halen en ze te laten zien dat niks onmogelijk is als je het maar nastreeft en er voor gaat. Kwaliteiten als leiderschap, mentaliteit, coachen, probleemoplossend zijn voorbeelden die nodig zijn en die ik beschik.
Feedback van anderen (2e semester)
In semester 2 kreeg ik terug dat ik gegroeid was in mijn houding en betrokkenheid. Docenten en groepsgenoten gaven aan dat ik actiever deelnam aan projecten en dat ik mijn inhoudelijke kwaliteiten beter liet zien. Verder hoorde ik veel over mijn positiviteit en goede omgang met mensen en klasgenoten en mijn mentaliteit in sporten en dat ik slecht tegen me verlies kan en dat klopt zeer zeker.
Alumni Carrousel Reflectie
Gesprek met Iris – Frontrow
Tijdens de alumni carrousel sprak ik met Iris, die werkt bij Frontrow – een organisatie die zich bezighoudt met sportmarketing en het organiseren van events. Ze vertelde enthousiast over haar werk, waarin functies zoals sportmarketeer, medewerker op de BSO en social media manager veel voorkomen.
De werkzaamheden binnen Frontrow draaien voornamelijk om marketing, content planning, het beheren van social media en het coördineren van evenementen. Vaardigheden als samenwerken, plannen en doelgericht communiceren komen daarbij goed van pas. Deze sluiten inhoudelijk aan bij wat je tijdens de opleiding Sportkunde leert: onderzoek doen, doelgroepgericht denken en projecten opzetten.
Hoewel ik het interessant vind om te horen hoe social media en evenementen daar samenkomen, denk ik niet dat dit soort werk bij mij past. Ik ben iemand die liever met mensen in beweging is dan achter een scherm zit of bezig is met marketingstrategieën. De focus op promotie en het ontbreken van direct praktijkgericht werk maken dat ik mezelf niet snel in deze richting zie werken.
Wat ik wel nog interessant zou vinden om te weten, is hoe een typische werkdag eruitziet en of er binnen Frontrow ook functies zijn waarin je juist wél met mensen in het veld staat.
Gesprek met Mark – Sportservice Kampen
Ook sprak ik met Mark, die actief is bij Sportservice Kampen. Deze organisatie richt zich op het stimuleren van sport en bewegen binnen verschillende doelgroepen, van jong tot oud.
Mark vertelde dat alumni in deze organisatie vooral werken aan het activeren van doelgroepen, het leggen van contact en het aanbieden van passend sport- en beweegbeleid. De opleidingskwalificaties van Sportkunde komen hier sterk in terug: het analyseren van beweeggedrag, inspelen op diversiteit en het ontwikkelen van passende interventies.
Wat mij aanspreekt in deze functie is het directe contact met mensen en het zoeken naar manieren om hen letterlijk in beweging te krijgen. Hoewel het werken met ongemotiveerde doelgroepen een uitdaging kan zijn, zie ik dat ook als een kans om écht iets te betekenen.
Wat ik nog graag zou willen weten, is waarom Sportservice Kampen er bewust voor kiest om zelf geen beweegaanbod aan te bieden. Toch zie ik mezelf hier niet gelijk werken, dat komt omdat andere dingen mij meer aanspreken, maar ik sluit het zeker niet uit.
Maak jouw eigen website met JouwWeb