Persoonlijke en Professionele ontwikkeling
Reflectie persoonlijke en professionele ontwikkeling(1e semester)
Situatie 1: Niet volledig bijdragen in een groepsopdracht
a) Beschrijving situatie: Tijdens een groepsopdracht in periode 1 merkte ik dat ik minder bijdroeg dan mijn groepsgenoten. Ik schoof taken door of wachtte tot anderen iets oppakten.
b) Wat ik wilde bereiken of ontwikkelen: Ik wilde leren beter samen te werken en mijn rol binnen een groep actiever in te nemen. Ik probeerde wel mee te denken en ideeën aan te dragen, maar bleef passief in de uitvoering. Ik vond het belangrijk om harmonie te houden en geloofde dat het team het ook zonder mijn actieve bijdrage wel zou redden.
c) Kwaliteiten en belemmeringen: Ik kwam mezelf tegen op het gebied van verantwoordelijkheid nemen. Ik zag dat ik inhoudelijk wel bij kon dragen, maar dat ik mezelf te veel op de achtergrond hield.
d) Wat ik heb geleerd: Ik heb geleerd dat samenwerking niet alleen gaat over aanwezig zijn, maar ook over zichtbaar bijdragen. Sindsdien probeer ik mijn rol duidelijker te kiezen en initiatief te nemen. In nieuwe groepsopdrachten stel ik nu sneller de vraag: “Wat pak ik op?”
Situatie 2: Gebrekkige aanwezigheid in de lessen
a) Beschrijving situatie: In het begin van de opleiding was ik niet altijd aanwezig in de les, vooral bij vakken die me minder aanspraken.
b) Wat ik wilde bereiken of ontwikkelen: Ik wilde zelfstandiger leren werken en had het idee dat ik bepaalde lessen niet nodig had. Ik vertrouwde op mijn eigen vermogen om de stof bij te houden en geloofde dat motivatie vanzelf zou komen.
c) Kwaliteiten en belemmeringen: De belemmering was mijn motivatie: als ik iets niet nuttig vond, haakte ik sneller af. Ook miste ik structuur, waardoor ik achter liep.
d) Wat ik heb geleerd: Ik heb ingezien dat aanwezigheid in de les méér is dan alleen kennis opdoen. Het draagt ook bij aan structuur, groepsgevoel en discipline. In nieuwe situaties probeer ik bewuster aanwezig te zijn, ook bij onderwerpen die me minder liggen.
Situatie 3: Presenteren poster introductie sportkunde
a) Beschrijving situatie: Voor een groepsopdracht moesten we een poster maken deze presenteren op video
b) Wat ik wilde bereiken of ontwikkelen: Ik wilde leren om beter te communiceren op film omdat dit voor mij soms stiekem nog wel spannend is. Ik wil met minder last op men schouders en meer zelfvertrouwen, presentaties kunnen geven zonder dat ik haper van de spanning.
c) Kwaliteiten en belemmeringen: Mijn belemmering was verkeerde spanning. Die me ervan weer hielden om volledig mezelf erin te zijn. Kwaliteit daarin is dat ik blijf proberen en het graag beter wil doen.
d) Wat ik heb geleerd: Ik heb geleerd dat het te trainen is en een goede voorbereiding de sleutel is tot comfortabele en succesvolle presentaties. Dit helpt mij om de spanning bij mezelf weg te halen.
Reflectie persoonlijke en professionele ontwikkeling (2 semester)
Situatie 1: Verantwoordelijkheid nemen in een groepsverslag
a) Beschrijving situatie: Bij het project over Bewegen & Positieve Gezondheid nam ik een actieve rol in het schrijven van het verslag.
b) Wat ik wilde bereiken of ontwikkelen: Ik wilde mezelf ontwikkelen in het inhoudelijk bijdragen aan een groepsproduct. Ik zette mijn analytisch vermogen in en vond het belangrijk dat de inhoud klopte. Ik geloofde dat ik echt iets toe kon voegen.
c) Kwaliteiten en belemmeringen: Mijn kwaliteit was dat ik goed overzicht kon houden en kritisch kon kijken naar wat er stond. Een belemmering was dat ik soms twijfelde of mijn bijdrage goed genoeg was.
d) Wat ik heb geleerd: Ik heb geleerd dat ik sterker ben in analyseren en schrijven dan ik dacht. Ik durf nu vaker inhoudelijke verantwoordelijkheid te nemen in groepswerk.
Situatie 2: Vastlopen in de deadline voor de beweegmap en het INO-verslag
a) Beschrijving van de situatie:
In het tweede semester kreeg ik te maken met een drukke periode waarin zowel de beweegmap als het INO-verslag af moesten. Beide opdrachten vroegen veel tijd, maar de weken ervoor had ik onvoldoende voortgang geboekt. Toen de deadline naderde, stapelden de taken zich op. Ondanks inspanning op het laatste moment is het me niet gelukt om beide opdrachten op tijd af te ronden.
b) Wat ik wilde bereiken of ontwikkelen:
Mijn doel was om onder tijdsdruk toch overzicht te houden en kwalitatief werk in te leveren. Ik wilde laten zien dat ik verantwoordelijk met deadlines om kon gaan. Ik probeerde op het laatste moment nog alles te plannen en bij te sturen, maar dat bleek te laat.
c) Kwaliteiten en belemmeringen:
Een sterke kant van mij is dat ik onder druk hard kan werken. Ik gaf niet op en probeerde tot het laatste moment nog iets goeds neer te zetten. Wat mij belemmerde was dat ik te lang gewacht had met beginnen. Daarnaast had ik moeite om realistisch te plannen en bleef ik doorgaan zonder structuur of pauzes, wat mijn focus en motivatie aantastte.
d) Wat ik heb geleerd:
Deze situatie was confronterend, maar leerzaam. Ik heb gemerkt dat ik eerder moet starten met grotere opdrachten, ook als ze nog ver weg lijken. Alleen op doorzettingsvermogen vertrouwen werkt niet als de voorbereiding ontbreekt. Ik neem mee dat ik in de toekomst grote opdrachten beter moet opdelen in kleinere stappen en ruim van tevoren moet beginnen. Ook wil ik eerder hulp vragen als ik dreig achter te raken. Door deze ervaring weet ik beter wat ik nodig heb om in een volgende periode wél succesvol te zijn.
Situatie 3: Grenzen aangeven tijdens een drukke periode
a) Beschrijving situatie: Tijdens een week met meerdere deadlines merkte ik dat ik te veel op me nam en stress kreeg.
b) Wat ik wilde bereiken of ontwikkelen: Ik wilde leren om mijn grenzen aan te geven. Ik probeerde vooraf in te plannen, maar nam alsnog extra taken aan. Ik geloofde dat ik het ‘er wel even bij kon doen’.
c) Kwaliteiten en belemmeringen: Mijn belemmering was het moeilijk vinden van ‘nee’ zeggen. Mijn kwaliteit was doorzettingsvermogen, maar dat werkte nu juist tegen me.
d) Wat ik heb geleerd: Ik heb geleerd dat grenzen aangeven net zo belangrijk is als inzet tonen. In volgende periodes wil ik eerlijker zijn over wat haalbaar is en op tijd hulp vragen of iets afbakenen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb